Monday, January 31, 2011

About a Supermarket :).

sekadar gambar hiasan. ntah the store mane nih. ;p

Halo Halo !
Apa khabar semua? Sihat sihat belaka oke. :)
Hari ini aku nak cerita sikit tentang sebuah Supermarket yang bernama THE STORE .
Mesti semua pernah pergi sana kan. Shopping baju, kasut, seluar, mainan, makanan ~
Aishh ! Macam macam la bole kata kan. Betul tak? Barang barang kat situ pun
kita sedia maklum memang agak berkualiti tapi harganya pon memang up la sikit.
Takpe, bak kata pepatah 'alah membeli menang memakai . Hihihi :) 
Supermarket tu memang tempat aku dan kawan kawan aku suka pergi.
Tak lengkap perjalanan kitorang kat bandar tanpa pergi ke Supermarket tuh. HAHAHA!
Muka kami ni lah yg asyik melekat kat situ. Ala, bukan shopping amende pon.
Suka suka survey barang aja, window shopping. HAHA! Biasalah, kaum wanita 
memang macam tu kan. Weee~
Actually sebelum aku kerja situ banyak benda yang aku tak amik kisah.
Tapi, selepas aku dapat kerja situ, banyak la benda yang aku tau. 
Tentang kisah baik dan buruk nya dalam supermarket itu sendiri.
Aishh, mcm mcm kisah la ada. Dari gosip kawan satu kerja sampai lah
cerita hantu. HAHAHA! Dalam bahasa buruk sikit, banyak dosa la gak
dok kat supermarket tu. Ape tak nya mengumpat tiap tiap hari.
Oppss!  Aku tak lah join sgt cuma pendengar yang setia aja . HEEE ~

Eh ehh! Banyak da pulak aku mengarut ea. Entri kat atas nak cter pasal rules kan.
Ahahak ~ Oke, first kalau la ada sesiapa yang mempunyai impian nak kerja kat
supermarket ini, korang hendaklah mengurangkan nafsu untuk bermain handphone .
HAHA. Rase rase korang mampu tak? Kalau kat situ, handphone dilarang bawak masuk.
Kita mesti tinggalkan kat luar. Susah kan? Kalo hilang sape nak bertanggungjawab kan.
Huhu. Kemudian, rules pasal pakaian pulak lagi ketat . Kat sini pekerja baru diwajibkan
memakai baju putih, seluar slack hitam, dan kasut hitam. Dengar, wajib tau. Tapi, kalau
pekerja lama diorang akan dibekal kan t-shirt THE STORE yang warna merah menyala.
Tentang baju, kalau kita nak pakai baju lengan pendek, kita diharam kan memakai
inner mahupon sebarang baju tambahan di dalam. Ish3! Aku memang tak bole terima.
Bodoh apa nak kasi tunjuk aurat kat orang? Yang ni aku sangat tidak setuju . Kalau nak
tutup aurat tu, kita kena pakai baju lengan panjang.But,the problemnya pula baju tu
mastilah singkat ataupun kita kena tight in kan. Adehh, malu la weh nak tight in kan 
baju.Korang suka tight in baju? HAHAHAHA! Nampak kelakar kan?

So, konklusinya rules baju kat sini nampak sangat tidak menutup aurat. Jadi, kita
fikir-fikir kan lah sendiri mane yang lagi penting. Aurat a.k.a kerja? Entah la. Kalau
aku pon dilema jugak.. Next, kerja kat sini ambil mase 8jam hingga ke 10jam.
Wahh, lama kan. Sehari abis duduk dalam supermarket tu aja. 
Lagi rules untuk jadi promoter lak. Kalau korang apply mahu jadi promoter
korang kena la kuat dari segi fizikal dan mental. As a promoter, korang tak 
dibenarkan untuk duduk! Walaupun takde customer . Mak aihh, sumpah penat.
Memang sakit la kaki. Kompem tumit korang pecah nanti. HAHAHA!
Tapi, kalau nak mencuba apa salahnya. HEE~ Tapi kalau cashier lak,
aku tak berapa pasti .Tapi cashier pon penat gak. Huhuhu, senang citer
semua kerja memang penat kan. Takde kerja tak penat. Betul tak?
Nampaknya entri aku panjang berjela dah ni. Aku tau, bukan ada orang baca.
HAHAHA! bak kata kawan aku 'A.A.K' . that's mean, ada aku kisah?
Huahuahua. Layan je la. Chaoo dulu ! 
ZASSS ~


4 comments:

dNs_73 said...

se.ri.us laa hunn?
hampeh sgguh! tp ak ske hape jmpe k0rg ari tuu..haha. cam tanak blek..na b0rak lame2..
haha. tp kann, tmpat sanah keje pn sadis jugak..da bce entry dye?

~~su manje~~~ said...

salam ziarah dari sumanje
singgah pagi di blog cikanumm
salam kenal dari su manje
su singgah pagidiblog anumm

Nice post pasaraya megah
su nie blogger baru
kalau sudi silalah singgah
untuk cik anum su merayu

NuR 'aQiLaH said...

the store kulim tuuuuu.
pemes jugak ek? wakaka

me org kulim ;p

cik anum said...

dNs_73 : serius la dena oi. haha..xbce la entry sanah. blog dia ape?

~~su manje~~~ : tq su :) same la kite, blogger baru.. huhu..
nty kite lawat blog su, oke :)

NuR 'aQiLaH : hahaha! oh the store kulim ye? pakai rembat je pic kt google. ki3 ~