Tuesday, May 10, 2011

Bergaya.Perlukah?


Assalamualaikum dan selamat tengah hari :)
baby pon da di ajar pakai tudung .. anak kecil bagaikan kain putih ~
 awww comelnyee ada anak macm ni.HAHAHAHA -google image-

Tiba tiba aku terdetik nak tulis tentang GAYA.
Ouhh gaya ? Ada apa dengan gaya ?
Aku tak mengspecific kan gaya tu macam mana.
Tak kire lah dari segi fashion or make up.
Bukan nak kata perempuan je suka bergaya. Lelaki pun
ape kurangnya. Kadang kadang tu ada yang terlebih over
bila dah jd fashion addicted, HARHAR. .
Sekarang ni jelas kite nampak kalu
si perempuan busy dengan fesyen shawl nye.
Macam macam jenis shawl yang boleh kite jumpa.
Ada yang berbulu bulu. Ada yang macam alas meja.
Ada yang macam kain selimut. Ada yang macam kain cadar.
Ehh ehh kain cadar takde laa. . HAHA. .
Boleh kata femes la jugak shawl ni kann..

Ermmm . .
Make up, pentingkah ? pendapat aku ?
Entah laaaaa. Kalu ikutkan anum yang sekarang
dia memang tak ber makeup. dia tak reti.
so, bila dia kuar g mana mana dia tepek bedak, pakai lipbalm.
Mascara? eye liner? blusher? ape tuuuuu?
dia tak reti laa bab bab macam ni. .
Neutral face. Blur face. cukup lah. . HAHAHAA.
Biarlah masa yang menentukan sama ada make up itu
penting atau tidak untuk aku. Just be Anum :)

Emmmm nak mengimbau cerita dulu sikit nih.
Dulu dulu (seingat aku la) bile tudung tudung yang
femes ni dikaitkan dengan nama nama artis.
Contohnye tudung wardina. Tudung ekin.
Tudung siti nurhaliza, tudung bienda.
Haa ape lagi ? Aku pun tak igt dahh.
Lelaki pulak , ape fesyennye ?
Kaca mata skima ?  Rambut ? Seluar pendek?
Kasut yang tip top? Baju ?
Haihh entah lah. Mane aku tau.
Alangkan yang perempuan pun aku
tak update tentang fashion terbaru, inikan pulak lelaki.
HAHAHAA.

Ape yang aku nak tekan kan kat sini,
fesyen ni bila dah berkembang boleh jadi macam macam
gaya. . Dari baju yang seksi seksi tu,
boleh jadi tertutup. perempuan muslimah pun boleh pakai woo.
 Tertutup dari segi fizikal. . . . 
Tapi hakikatnye masih bukan dalam kategori
menutup aurat.Apa yang aku tengok,
aku pelik bila dress digayakan dengan inner or baju..
Memang laa baju berlengan panjang, rambut ditutup
dengan tudung or shawl bagai. Tapinya
kalau still menampakkan lengkuk tubuh tu ape cer?
Haaa, digayakan pulak dengan legging. Errr korang rasa cantik ea?
Pendapat aku ? TAKK ! :D
Tengok macam ni . . Any komen ?


Aku memang la bukan dalam kategori perempuan
bergaya nih. Cukuplah pakai t-shirt or blouse dengan jeans.
Baju yang longgar  dan tak menampakkan bentuk tubuh.Simple bukan. . 
Tapi aku memang selesa macam tu. Asalkan nampak kemas.
Mesti nak cakap aku ni tak pandai bergaya. Sebab tu aku
dress up macam tu. Yess aku memang tak pandai.
Tapi aku selesa dengan cara aku. Tak payah
nak bergaya bagai kalau setakat nak menunjuk 
dan tayang kat orang . . . Orang pun bukan nak tengok sangat.
Tudung aka shawl pon same. Kalau tak kena
gaya memakai benda tu, aurat still tak tertutup. .
Nampak jugak ape yang kite perlu tutup tu
walaupun dah berlapis dengan dua tiga helai baju .
Okeyyyy ni pendapat aku je. Hope takdek
yang tersinggung or tersentap dengan statement aku
di atas . Dah lama benda benda tu terbit
dari kepala aku. Dan aku masih terfikirkan,
kalau nak bergaya tu tak salah ,semua punya
hak masing masing nak bergaya ikut cara tersendiri.
Tapi kalau dah bergaya, mesti tak lari dari 
fesyen fesyen yang kita sedia maklum sekarang.
Kita menentukan apa yang terbaik untuk diri kita.
Matang untuk diri dan sekian salam cheers dari aku :D
Peace no warr. . . Peace in harmony. KEHKEH ~
- maaf jika terlanjur kata -
hati terdetik alangkah bagusnya kalau diri macam kartun nih.
inginkan perubahan tapi biarlah masa yang menentukan :)







4 comments:

Anisa Hang Tuah said...

bergaya boleh,
kena pada tempat.
pada agama
pada jantina
pada maruah
dan pada logik.

ade yg bertudung
kaler pakai striking
legging
gilee

sakit mato

hehe

nub said...

komen gua, bergaya asal aurat itu dijaga... =)

[sutera kasih] said...

congratz dear cz berani buat entri mcm ni..i like :) betul ckp anum tu..skrg fesyen semakin pelik2..kdg sy pun mcm takut terpengaruh..honestly, sy pun pernah guna legging match dgn blouse, tp bila tgk kt cermin..dlm hati sy kata..ya Allah HODOHNYA saya huhu apa erti sy pakai semua ni?sb fesyen??terus sy tak pakai lg dah..syukur gak dpt byk info teguran dr rakan2 blogger :)

si skru™ said...

sme..skru pun xmnt..tempek bedak je..
kdg2 bru celak..hehe..
tshirt n track bez!